Yule

 

YULE is een van de acht SABBATS, en wordt ook wel Yuletide of Alban Arthan genoemd. De herkomst van het woord Yule is onduidelijk; sommigen verwijzen naar een soortelijke Scandinavische term met de betekenis 'wiel', anderen naar het Oud-Engelse woord voor 'jolly' (vrolijk). Yule wordt gevierd wanneer de zon haar meest zuidelijke punt bereikt, gewoonlijk rond 21 december (noordelijk halfrond) of 21 juni (zuidelijk halfrond).

 

Yule is de periode van het duister en de langste nacht, maar ook van hoop, de terugkeer van de zon en de start van een nieuw jaar.

Een van de symbolen van Yule zijn takken van groenblijvende bomen en planten, zoals mistletoe, hulst, taxus, laurier en klimop. Een ander symbool is het Yule houtblok - het grootste houtblok dat men kan vinden dat nog in de haard past, en dat wordt aangestoken met een overblijfsel van het Yule houtblok van het vorige jaar. Ook spelen kaarsen een grote rol.

Velen voeren het ritueel uit van de Eik Koning (heerser over het afnemende jaar) en de Hulst Koning (heerser over het wassende jaar), die met elkaar de strijd aangaan tijdens LITHA en Yule.

 

bron: Peg Aloi, Christina Aubin (Witchvox)

 

Back Up