Litha

 

LITHA is een van de acht SABBATS en is ook bekend onder de namen Midzomer, Feill-Sheathain, St. Johannes Nacht of Zomer Zonnewende. Litha wordt gevierd op het moment van de langste dag en de kortste nacht, wanneer de zon het meest noordelijke punt bereikt. In het noordelijk halfrond is dit op of rond 21 juni, in het zuidelijk halfrond op of rond 22 december. Na Litha begint de zon af te nemen en gaan we richting herfst.

 

De festiviteiten beginnen veelal op de Midzomernacht. Kruiden en bloemen zijn een belangrijk onderdeel van Litha. Beidn worden in grote hoeveelheden verzameld en gebruikt om bijvoorbeeld het huis mee te versieren en te beschermen of te dragen in het haar of op kleding.

Een ander belangrijk element van Litha is vuur. Van oudsher werd hout van de spar en eik gebruikt, veelal in combinatie met kruiden. Als de vuren waren opgebrand, werd de as op de akkers en de vier hoeken van het huis gestrooid, en de smeulende kolen in de haard. Dit alles ter bescherming alsmede voor gezondheid en geluk.
Ook water speelt een belangrijke rol. Baden in bronnen en rivieren tijdens Litha geeft bescherming, reiniging en heling. Van de dauw op Litha wordt gezegd dat deze gezondheid geeft aan de drinker.
 

Litha draait onder meer om passie en liefde. Veel stellen die het vorige jaar tijdens BELTANE zijn gehandvast, houden een meer formele handvasting tijdens Litha. Een van de bijnamen van de maan tijdens Litha is Honing Maan. Deze benaming verwijst naar het feit dat op dit moment de honingraten overlopen van de honing. Hier komt het Engelse woord honeymoon vandaan.

 

bron: Christina Aubin (Witchvox)
 

Back Up Next