Ostara

 

OSTARA is een van de acht SABBATS en de tweede in de trilogie van vruchtbaarheidsfeesten. Ostara wordt gewoonlijk gevierd wanneer de zon de evenaar kruist in noordelijke richting: rond 21 maart op het noordelijk halfrond of rond 21 september op het zuidelijk halfrond. Andere namen voor deze sabbat zijn Lente Equinox, Esther, Eostre of Oestre. De naam Ostara is afgeleid van de Teutoonse godin van de lente en het ochtendgloren.

 

Ostara viert het nieuwe leven, het steeds verder ontwaken van de Aarde.

 

Ostara kent een aantal gewoonten en symbolen die ook geassocieerd worden met Pasen. Zo staat de haas of het konijn symbool voor de vruchtbaarheid van deze periode. Het ei staat symbool voor vruchtbaarheid en nieuw leven. Van oudsher werden in meerdere culturen eieren rood geverfd. Rood staat hierbij symbool voor de zonsopgang, de geboorte van een nieuwe dag, een nieuw begin. Tijdens Ostara worden eieren in vele kleuren geverfd.

Vuur en water zijn belangrijke elementen van dit moment. Zo wordt bijvoorbeeld op bepaalde plekken vee door water geleid, om hen te zegenen en te beschermen van ziekten. Het vuur symboliseert de zon en de warmte.

 

bron: Christina Aubin, Peg Aloi (Witchvox)

 

Back Up Next