Lughnasadh

 

LUGHNASADH is een van de acht SABBATS (en een van de vier grote SABBATS) met een Keltische achtergrond. Het is de eerste van de drie herfst / oogst feesten. Lughnasadh valt tussen de zomer zonnewende en de herfst equinox. Dit feest wordt gevierd wanneer de zon 15º Leo bereikt: in het noordelijke halfrond rond 1 augustus, in het zuidelijk halfrond rond 1 februari.

 

Lughnasadh is genoemd naar Lugh, de God van Licht, die geassocieerd wordt met de Zon en vruchtbaarheid. Op de Britse Eilanden wordt Lughnasadh veelal Lammas genaamd. Deze naam is afkomstig van de (Oud / Middel Engelse) woorden voor brood en mis of festival. Lammas is een feest van dankzegging voor het brood, dat symbool staat voor de eerste opbrengsten van de oogst.

Andere namen voor Lughnasadh zijn Lughnasa en het Licht Festival.

 

Lughnasadh luidt een verschuiving in van groei naar oogst, en start een periode van kortere dagen en langere nachten. Het is een moment van reflectie, leven, oogsten en overvloed. Daarnaast is het ook een herdenking van dood en hergeboorte, met name van de Maïs God (een aspect van de Zonne God). Sommigen maken maïs poppen in de vorm van de God en Godin. Voor velen is het traditie de Maïs God (in de vorm van een maïs pop of brood) (symbolisch) te offeren.

 

bron: Christina Aubin (Witchvox)

 

Back Up